Met deze 10 tips schrijf je een ijzersterke vacaturetekst

 
 

Om nieuw personeel te vinden worden al decennia lang vacatures ingezet. Waar dit vroeger vooral via advertenties in kranten en dag- en weekbladen ging, gaat het tegenwoordig vooral via online vacaturebanken. Onderzoek in opdracht van Glassdoor laat zien dat 51% van het (latente) talent hiervan het meest gebruik maakt wanneer ze zich oriënteren op een andere baan.

Alleen wordt de manier waarop een vacaturetekst wordt opgesteld steeds bepalender voor het succes ervan. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar je vacatures. Uit onderzoek blijkt dat dit bij 3% van alle vacatures wordt gedaan. Dat is zonde, want zo loop je talent mis! Zeker omdat mensen niet meer zo makkelijk overstappen naar een nieuwe baan. Latent talent staat er wel voor open, maar dan moet er een interessant aanbod tegenover staan. Ze zijn niet actief op zoek omdat ze nog tevreden zijn met hun huidige baan. Er is dus geen urgente noodzaak om te switchen. Toch is er een manier waarop je hen voor je kunt winnen. Hoe je dat doet lees je in deze blog! 

Recept voor het aantrekken van latent talent

Wanneer je de bestaande vacaturetekst écht goed wilt aanpassen kun je het beste met een blanco canvas beginnen. Dit betekent dat je je huidige vacature(s) laat voor wat ze zijn en helemaal opnieuw begint. Onderscheid je bij het opstellen ervan, van je concurrenten. Op die manier val je op met je vacature. Daarnaast wil je ook de juiste mensen vinden voor je vacature(s).  Om inzichtelijk te kunnen maken wie je doelgroep per vacature is, wat hun wensen zijn en hoe je je kunt onderscheiden met je vacature(s) maak ik gebruik van de volgende mix aan ingrediënten

Ingrediënt 1: Authentieke waarde

Hierbij breng je in kaart wat jou als werkgever uniek, echt en oprecht maakt. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent dat je je niet laat beïnvloeden door alles dat de buitenwereld verwacht. Breng in kaart wat je diepste overtuigingen én belangrijkste waarden zijn. Op die manier trek je het talent aan dat bij je past. 

Ingrediënt 2: Onderscheidende boodschap

Wat jouw werkgeversmerk uniek maakt ten opzichte van je concurrent(en). Dát verwerk je in de vacaturetekst. Let op: een onderscheidend boodschap is iets anders dan het opsommen van secundaire voorwaarden. Denk aan ASN bank die niet alleen zégt duurzaam te zijn, maar hier ook naar handelt. Hun boodschap is ‘bankieren met oog op de toekomst’. Ze investeren alleen in duurzame beleggingsfondsen. Duurzaamheid is dus een belangrijke waarde voor hen. 

Ingrediënt 3: Belanghebbend publiek

Een groep potentiële kandidaten die dezelfde behoeftes, problemen, frustraties of interesses deelt. Verplaats je in hen en denk vanuit het oogpunt van de kandidaat: ‘what’s in it for me?’. Om nog even terug te komen op het voorbeeld van ASN bank. Hun belanghebbend publiek zijn klanten én (toekomstige) medewerkers die duurzaamheid belangrijk vinden. Uiteraard spelen er meer zaken. Die breng je bij dit ingrediënt in kaart. 

Ingrediënt 4: Effectief medium

Kies de juiste kanalen én middelen om je boodschap over te brengen. Dit zijn de kanalen en middelen waarop je belanghebbend publiek bereikbaar is. In het geval van een vacaturetekst is de tekst zelf al het middel. Belangrijker is via welke kanalen je deze vacaturetekst gaat verspreiden zodat het juiste publiek ermee in aanraking komt.

Bovenstaand recept vormt de basis voor het schrijven van een sterke vacaturetekst. Door de ingrediënten chronologisch te doorlopen zul je merken dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt voor je vacaturetekst. Ook wordt het zo gemakkelijker om een passende en sterke vacaturetekst te schrijven die latent talent aanspreekt. 

Tips voor het schrijven van je vacaturetekst 

LinkedIn heeft onderzocht hoe je zo’n aansprekende vacaturetekst opstelt. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd welke onderdelen in een vacaturetekst thuishoren en hoe je dat opbouwt. Dit heb ik aangevuld met bevindingen uit andere onderzoeken die hierover  gaan. Daar is onderstaande top 10 uit voort gekomen. 

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

1. Schrijf een begrijpelijke/duidelijke vacaturetitel 

De vacaturetitel is het allerbelangrijkste onderdeel van de vacature. Simpelweg omdat kandidaten specifiek naar een bepaalde functie op zoek zijn. De functietitel is het eerste waar ze naar kijken. Deze moet dus begrijpelijk en duidelijk zijn. 

Wanneer kandidaten niet weten wat een specifieke vacaturetitel betekent zullen ze de vacature overslaan. Bijvoorbeeld bij hippe functietitels als goeroe, ninja en carrièretijger. Je denkt misschien dat dit latent talent aanspreekt, maar niets is minder waar. Ondanks dat het leuk klinkt, zijn het geen woorden die mensen gebruiken wanneer ze een baan zoeken. Het werkt eerder verwarrend dan verhelderend.

Ook Google kan met dit soort zoekwoorden niet thuisbrengen om wat voor functie het gaat. Dit heeft negatieve gevolgen voor de vindbaarheid van je vacature in de zoekmachine(s), want het zorgt voor een lage ranking.

Houd het dus begrijpelijk en duidelijk. Maak een functieomschrijving die past bij je doelgroep. Breng dit in kaart op basis van zoekwoorden die kandidaten gebruiken. Zo kun je denken aan functietitels als inventory manager, controller of marketing coördinator. Gebruik voor vacaturetitels tussen de 12 en 20 karakters. Deel met name in het eerste of tweede woord belangrijke informatie over de functie. Deze criteria zorgen namelijk voor aanzienlijk meer kliks op je vacature. Is de functietitel echter te lang (meer dan 60 karakters) dan wordt er 50% minder vaak op geklikt.

Dit heeft ermee te maken dat kandidaten vacatureteksten verticaal scannen. Ze zien daardoor alleen maar een specifiek gedeelte van de vacature. Het is dus goed om hiermee rekening te houden bij het opstellen van vacatureteksten.

2. Schrijf een sterke intro

Dit is misschien wel het meest lastige onderdeel van de hele vacature. Zeker wanneer je weet dat een kandidaat een vacature maar 30 seconden bekijkt. Toch kun je deze tijd verlengen door een sterke intro te schrijven. Verplaats je in het latent talent door je af te vragen waar zij naar op zoek zijn in hun nieuwe baan. Haak daarop in. Begin niet meteen over de inhoud van de baan, maar vooral welke extra’s er voor ze in het verschiet liggen wanneer ze bij je komen werken. Dit is vaak wat je onderscheid van je concurrenten. 

Geef je je personeel bijvoorbeeld de vrijheid onbeperkt vakantie op te nemen zoals ING Bank dat doet? Of kiest jouw organisatie voor werktijdverkorting mét behoud van salaris? Dat zijn onconventionele zaken om in de intro te vermelden én waarmee je de aandacht van de kandidaat trekt. Het lijkt een inkopper misschien, maar zorg dat wat je in je intro zet ook op waarheid berust en dus niet alleen als lokkertje fungeert. 

3. Deel kort iets over je organisatie

Wanneer een kandidaat een vacature onder ogen krijgt die aanspreekt is het goed om te weten om welk bedrijf het gaat. Vermijd echter dat je hier te lang over uitweid, want zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien vinden kandidaten dit niet heel interessant. 

Uiteraard is het wel goed om duidelijk te communiceren wie je als organisatie bent, maar doe dat vooral kort. Social media kanalen en je website zijn betere plekken om jezelf te presenteren en positioneren aan latent talent. 

Dit zijn ook de plekken waar kandidaten online op zoek gaan naar meer informatie over het bedrijf. Focus in je vacatures dus vooral op een ijzersterke functieomschrijving.  

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

4. Schrijf doelgroepgericht

We zijn ons er vaak niet van bewust dat bepaalde woordkeuzes in een tekst invloed kunnen hebben op wat we lezen. In het geval van vacatures is dat een nadelige bijkomstigheid, omdat je door te informeel, te formeel of juist te mannelijke of vrouwelijke woorden, latent talent misloopt. Ook zou je misschien verwachten dat je met informeel taalgebruik de meeste sollicitanten aantrekt. Niets blijkt minder waar. Het LinkedIn onderzoek wijst uit dat kandidaten zich hier, net als bij hippe functietitels, het minste door voelen aangesproken. Formeel (zakelijk) taalgebruik scoort beter, maar het allerbeste is neutraal taalgebruik met een positief sentiment. Daarbij kun je denken aan woorden zoals samenwerking, specialist, team ontwikkelen, team leiden etc.

Bij het schrijven van een vacaturetekst is het slim om je zo goed mogelijk te verplaatsen in de kandidaat die je zoekt. Vervolgens pas je je tekst daarop aan. Immers zal een ICT professional zoeken naar woorden als ‘programmeren’ en ‘coderen’ en een marketeer zal bijvoorbeeld zoeken op ‘e-mailmarketing’ of ‘social media’. Door dit soort woorden in je vacaturetekst te verwerken, zorg je ervoor dat je doelgroep zich aangesproken voelt. Doelgroepgericht schrijven is meestal iets wat de communicatie- of marketingafdeling voor haar rekening neemt. Voor de toekomst zouden HR en marketing/communicatie op dit gebied steeds vaker kunnen samenwerken. 

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Dit heeft niet alleen positieve invloed op het aantal sollicitaties dat je daarmee binnenkrijgt, maar zorgt ook voor een positieve employer brand

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

5. Gebruik de juiste zoekwoorden

Net als in de vacaturetitel is het ook belangrijk om in de (subkopjes van de) vacaturetekst gebruik te maken van zoekwoorden. Hierbij gaat het om zoekwoorden waar latent talent op zoekt. Dit verschilt per vacature. Tools zoals de Google Keyword Planner, Google Trends en Ubersuggest kunnen je helpen hier per specifieke functie inzicht in te krijgen. 

Naast de functietitel worden ook subkopjes goed geïndexeerd wanneer hier zoektermen in verwerkt zijn. Kies daarnaast voor doelgroepgerichte woorden in de rest van de vacaturetekst. Om het leesbaar te houden kun je variëren met woorden door synoniemen en lange zoektermen gebruiken. Lange zoektermen bestaan uit twee of meer zoekwoorden. Het is interessant om dit in je vacaturetekst te verwerken omdat dit, in het kader van spraakgestuurde zoekopdrachten, steeds verder gaat toenemen.

6. Vertel wat de baan de kandidaat oplevert

Een ander belangrijk criterium dat zeker in de vacature naar voren moet komen is waarom de kandidaat voor jouw organisatie moet kiezen en niet voor je concurrent. In de intro schrijf je hier al kort iets over, maar stip het ook daarna nog even aan. 

Om je met je vacaturetekst te onderscheiden van andere organisaties die eenzelfde vacature hebben openstaan, kun je heel duidelijk doelstellingen communiceren naar de kandidaat. Hierdoor wordt de functie heel concreet. Op die manier weet de kandidaat precies welke verwachtingen en eisen aan de functie worden gesteld. Daarmee wordt heel snel duidelijk of de functie wel of niet past en dus ook of solliciteren wel of niet interessant is. Een voordeel daarvan is dat vooral latent talent zal reageren dat hier wel enthousiast van wordt. Onderstaand een voorbeeld van bovenstaande Engelstalige vacature waarin de doelstellingen heel duidelijk zijn gecommuniceerd.

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

Bron: 7 tips for writing job posts that attract candidates (LinkedIn)

7. Houd het simpel

Uiteraard is alleen het opnemen van doelstellingen in je vacaturetekst niet voldoende om mensen warm te maken voor de functie. De doelen zijn weliswaar concreet opgesteld, maar hoe staat het met de rest van de vacaturetekst? Wanneer je een sterke vacaturetekst wilt maken is het belangrijk dat het de kandidaat aanspreekt. Helaas toont onderzoek aan dat dit vaak niet het geval is. Er worden veel Engelstalige woorden of andere vage termen gebruikt. Maak duidelijk wat je precies bedoelt zonder te verzanden in  jargon, jeukwoorden en clichés. Verplaats je dus ook hier weer in je doelgroep en bedenk dan of de vacaturetekst zoals je die hebt opgesteld aansprekend en duidelijk is. 

8. Maak je vacature scanbaar

Alvorens je de vacature online plaatst is het goed om naar de indeling te kijken. Aangezien steeds meer mensen via hun mobiel solliciteren wordt dit steeds belangrijker. Daarbij gaat het niet alleen om de lengte van de vacaturetekst, maar ook over de leesbaarheid. Wanneer je weet dat mensen geschreven tekst online vooral scannen is het belangrijk om daar ook je vacatures op af te stemmen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je de tekst het beste in kleinere stukjes kunt hakken. De lezer kan de tekst zo veel beter verwerken, begrijpen en onthouden. Er zit namelijk een limiet aan wat onze  hersenen kunnen opslaan. Knip de tekst op in maximaal 4-5 stukken tekst door gebruik te maken van korte alinea’s, opsommingstekens, witregels en tussenkopjes.

9. Schrijf kort en bondig

Maak de vacatureteksten niet te lang. Mensen lezen niet graag flinke lappen tekst.  Ik zie met regelmaat vacatureteksten van één tot drie A4. De kans is groot dat kandidaten halverwege afhaken of de vacature zelfs helemaal niet lezen. Ons brein is van origine lui en heeft een korte spanningsboog. Zorg dus dat je niet meer opschrijft dan nodig.  

Het onderzoek van LinkedIn bevestigt dit. Bij een vacaturetekst van maximaal 150 woorden neemt het aantal sollicitaties toe met 17.8% ten opzichte van vacatureteksten die 450 tot 600 woorden lang zijn. 

Tevens passen korte vacatureteksten in de trend van mobiel solliciteren. In 2017 werden 40% van alle sollicitaties via mobiel verstuurd. Dit percentage is afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Maak je vacatureteksten dus geschikt voor het brein én voor mobiel solliciteren door ze beknopt te houden. Daarmee voorkom je dat de vacaturetekst te saai en overweldigend wordt voor kandidaten om verder te lezen. 

10. Houd rekening met de criteria voor Google Jobs

Tot slot zijn er nog enkele andere criteria om in je vacature op te nemen. In Nederland is Google Jobs inmiddels gelanceerd. Het is een zoekmachine voor alle vacatures die online beschikbaar zijn. Net zoals met een website heeft Google criteria om ervoor te zorgen dat je vacature beter gevonden wordt. Als je toch bezig bent met het opstellen van een vacature is het handig om ook hiermee rekening te houden. Enkele van deze criteria zie je ook terug bij bijvoorbeeld LinkedIn Jobs. 

Eén van de criteria waarop Google rankt, is de regio. Het wordt in de toekomst nog belangrijker dit duidelijk in de vacaturetekst te vermelden. Daarnaast wordt het noodzakelijk om het specifieke salaris, de publicatie- en sluitingsdatum en de bedrijfsnaam in de vacature te vermelden. Wanneer dit soort zaken niet worden vermeld zal Google Jobs dit baseren op soortgelijke functies die online staan en gaat dat ten koste van je ranking. Een ‘marktconform salaris’ is niet meer voldoende. Evenals ‘voor een opdrachtgever zijn we op zoek naar’. Ook is het aan te raden om een vacature opnieuw te plaatsen op het moment dat deze langer open staat. Een vacature die lang open staat, ziet Google als verouderde content en zal daardoor slechter ranken. 

Naast de regio, is het ook belangrijk om de exacte locatie te vermelden. Wanneer dit ontbreekt kan het zijn dat de vacature helemaal niet in Google Jobs getoond wordt. Ook hier geldt hoe specifieker, hoe beter. Een straatnaam plus een plaatsnaam doet het beter dan alleen het benoemen van een plaatsnaam. Dit in combinatie met de bedrijfsnaam én het tonen van de volledige vacature is concreet genoeg om in Google Jobs een mooie ranking te krijgen. Ga dus voor een korte, duidelijke tekst. Dit creatief oplossen met een ‘lees meer’ knop werkt averechts. 

Zoals je ziet, komt er nogal wat kijken bij het schrijven van een ijzersterke vacaturetekst. Hopelijk helpt deze blog je op weg om de eerste stap te zetten.

Wil je weten of je al goed op weg bent, dan kun je HIER vrijblijvend je vacaturetekst door ons laten scannen.