Dit zijn dé 8 missers bij het schrijven van een vacaturetekst

Deze blog verscheen eerder op Werf&.

Waarom krijgt de ene vacature meer en betere reacties dan de andere? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit onder andere te maken heeft met de leesbaarheid van de vacaturetekst. Een goede leesbaarheid verhoogt de betrokkenheid bij je vacature(s) waardoor kandidaten een vacature vaker openen, helemaal lezen en eerder solliciteren.

Zorg ervoor dat je vacatures gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn. Helaas is dat vaak niet het geval. De meest gemaakte fouten deel ik in deze blog! 

1. Je trekt een oude vacature uit de kast

Als een baan beschikbaar komt wordt vaak een oude functieomschrijving gebruikt. Dit is niet aan te raden. De manier waarop een vacature is opgesteld is bepalend voor de kandidaten die je aantrekt. Je wilt geen kloon van je vorige medewerker aannemen. De functie en het werk heeft zich doorontwikkeld en daar hoort ook een nieuwe functieomschrijving bij.

2. Je weet niet wie je doelgroep is 

Denk goed na over wie je precies zoekt. Dit is iets wat vaak mist in vacatureteksten en wat het schrijven ervan lastig maakt. Zeker wanneer je de juiste kandidaten wilt aantrekken en mismatches wilt voorkomen. Wie zijn die kandidaten waar je naar op zoek bent? Waarom moeten zij solliciteren op jouw vacature? Wat levert het hen op, naast die leuke baan?

Om dit concreet in je vacaturetekst te verwerken is het belangrijk om je employer brand in kaart te hebben. Er zijn 4 ingrediënten die je daarvoor nodig hebt. Eén daarvan is het beschrijven van je belanghebbend publiek (doelgroep). Dit komt bij elke vacature weer terug. 

Houd de doelgroep tijdens het schrijven van de vacaturetekst steeds voor ogen. Hoe spreken ze? Wat vinden ze belangrijk? Welke woorden gebruiken ze? Verwerk dit in je vacaturetekst. Zo schrijf je doelgroepgericht en trek je het juiste (latent) talent aan. Vind je dit lastig? Marketing en/of communicatie kan je hierbij ondersteunen. 

3. De vacaturetitel triggert niet

De vacaturetitel moet meteen helder en duidelijk zijn, want dit is het eerste dat kandidaten zien. Wanneer het ze niet meteen aanspreekt scrollen ze verder of je trekt de verkeerde sollicitanten aan. Houd daarom rekening met de volgende zaken.

Kies de juiste zoekwoorden

Kijk terug naar de doelgroepomschrijving. Gebruik die informatie bij het schrijven van een heldere vacaturetitel. Let goed op de zoekwoorden die ze gebruiken. Zoeken ze bijvoorbeeld op ‘voorraadbeheer’ of ‘inventory manager?’ Verwerk dat in de vacaturetitel.

Houd de vacaturetitel kort

Uit onderzoek blijkt dat korte vacaturetitels effectiever zijn dan lange. Voor een sterke titel hanteer je tussen de 12 en 20 karakters (inclusief spaties, leestekens etc). Bij functietitels van meer dan 60 karakters wordt er 50% minder op geklikt.

Leg de nadruk op het eerste of tweede woord

Kandidaten bekijken het vacatureaanbod vluchtig. De vacatures scannen ze verticaal waardoor ze maar een specifiek gedeelte van de functietitel zien. Houd hier rekening mee bij het opstellen ervan. Deel vooral in het eerste of tweede woord belangrijke informatie over de functie. Dit zorgt voor meer kliks op je vacature. 

4. De intro is niet pakkend

Wanneer je de kandidaat met de vacaturetitel hebt getriggerd is het belangrijk dat ze ook de rest lezen. 

Start  met een ‘haakje’

Begin je introtekst met een inhaker die aansluit bij de visie van de organisatie én bij de belevingswereld van de doelgroep. Dit kan een leuke quote of gezegde zijn.

Voorbeeld vacaturertekst inhaker.JPG

Houd rekening met een korte spanningsboog

Met een sterke inhaker houd je de aandacht van de kandidaat vast. Tevens trigger je hem/haar om verder te lezen. 

Toch is dit het lastigste onderdeel van de hele vacaturetekst. Een kandidaat beslist binnen 30 seconden om wel of niet verder te lezen.

Spendeer dus voldoende tijd aan de inhaker. Wat helpt is om te kijken naar wat je organisatie onderscheid van je concurrenten. Zij vissen in dezelfde vijver van talent, maar waarom moet een kandidaat voor jouw organisatie kiezen? Dit zijn niet de secundaire arbeidsvoorwaarden, een  auto, laptop of telefoon. Wat het wel is, wordt duidelijk bij het in kaart brengen van je employer brand. Dat is de input die je nodig hebt voor je vacature. 

5. De tekst is moeilijk leesbaar

Kandidaten scannen de vacaturetitel en de rest van de tekst. Ze willen zichzelf hierin herkennen. Houd dus voortdurend de doelgroep in gedachten. 

Zorg daarnaast voor een prettige leesbaarheid. Maak gebruik van witregels, tussenkopjes en opsommingstekens, maar overdrijf het niet. Vooral opsommingstekens worden vaak in overvloed gebruikt, maar dat werkt helaas averechts. Uit onderzoek blijkt dat je beter kunt afwisselen tussen witregels, tussenkopjes en opsommingstekens. Zo raakt de kandidaat minder snel verveeld.

6. De tekst is te lang

Niet alleen de indeling van de vacaturetekst bepaald de leesbaarheid ervan. Ook de lengte speelt een rol. Zo blijkt uit LinkedIn onderzoek dat bij een vacaturetekst van maximaal 150 woorden het aantal sollicitaties toeneemt met 17,8% ten opzicht van vacatureteksten die tussen de 450 en 600 woorden lang zijn.

Ons brein is van origine lui en heeft een korte spanningsboog. Daardoor hebben we moeite met het verwerken van lange stukken tekst. Knip de vacaturetekst op in korte stukken tekst van maximaal 4-5 alinea’s. De lezer kan de tekst zo gemakkelijker verwerken, begrijpen en onthouden. Er zit namelijk een limiet aan wat ons brein kan opslaan.

7. Het einde blijft vaag

Vermeld aan het einde van de vacature duidelijk hoe het sollicitatieproces er verder uitziet.

Communiceer over het sollicitatieproces

Zijn er nog tests, assessments nodig? Hoeveel gesprekken gaan er plaatsvinden? Vermeld dit in de vacaturetekst zodat de kandidaat weet wat er verwacht wordt. Zeker bij latent talent is dit handig om te vermelden, omdat zij zo weten wat de tijdsinvestering gaat zijn in verband met hun werk. 

Vermeld duidelijk ‘hoe’ te solliciteren

Naast het solliciteren via e-mail worden andere manieren van solliciteren steeds belangrijker. Welke geschikt zijn hangt vooral van je doelgroep af. Waar ‘millennials’ gebruik maken van e-mail is dat voor ‘generatie Z’ whatsapp of video. Handig is om ook hierop in te spelen. Vermeld dus niet alleen de contactgegevens zoals de naam van de contactpersoon, het e-mailadres en het mobiel nummer (WhatsApp), maar ook de plek waar ze hun sollicitatievideo kunnen uploaden.

8. Weinig controle op de inhoud

Controleer of alle gewenste informatie in de vacaturetekst staat. Geeft de vacature een duidelijk beeld van de persoon waarnaar je op zoek bent? Laat de vacaturetekst intern ook nalezen door iemand die binnen de doelgroep valt. Zo kun je aanpassingen doen waardoor de vacaturetekst nog beter aansluit op de persoon die je zoekt. 

Zoals je hebt kunnen lezen kunnen er behoorlijk wat missers in je vacaturetekst sluipen. Hopelijk helpt deze blog de missers in kaart te brengen én ze in toekomstige vacatureteksten te voorkomen.

Wil je weten of je al goed op weg bent, dan kun je HIER vrijblijvend je vacaturetekst door ons laten scannen.