Gebruik LinkedIn Pulse en verhoog je status als expert

Deze blog verscheen eerder op Marketingfacts.

'Goed stuk! Dat zou ik ook op Pulse publiceren!'riep ik enthousiast tegen een klant. Als antwoord kreeg ik een vragende blik terug. De zoveelste. Het verbaasd mij dat veel mensen uit mijn zakelijk netwerk niet weten dat LinkedIn Pulse bestaat. Laat staan wat je ermee kunt en wat het je kan opleveren. Met behulp van wat onderzoek via Google en Buzzsumo kwam ik erachter dat dit eigenlijk niet zo vreemd is. De populairste Nederlandse blogs van dit jaar (volgens onlinemarketingblogs.nl) zoals FrankwatchingDutchCowboysEmerce en Marketingfacts hebben er tot nu toe nog weinig over gepubliceerd. En àls er al iets over geschreven is, dan gaat het over LinkedIn Pulse als nieuwsapp. Terwijl ik dat nu juist de minst interessante toepassing vind van de LinkedIn Pulse app... 

LinkedIn Pulse

Wat veel mensen niet weten is dat je sinds februari 2015 ook zelf artikelen kunt publiceren op Linkedin Pulse. Het delen van waardevolle informatie (content genoemd) is een goede manier om jezelf te positioneren als expert binnen je vakgebied. En het mooie is, als je relevante informatie publiceert, verschijnt dat automatisch in de tijdlijn van je connecties. Bovendien krijgen al je connecties er een update van in hun Linkedin postvak, en dus in hun e-mail. Je hoeft er niet eens een aparte direct mailing aan te wijden. Diegene die de LinkedIn Pulse app op hun smartphone hebben geïnstalleerd krijgen zelfs een melding op hun scherm zodra een van de connecties een nieuwe LinkedIn Pulse blog heeft gepubliceerd.

Publiceren op Linkedin Pulse is overigens iets anders dan het delen van een LinkedIn statusupdate op je tijdlijn. Op je LinkedIn homepage vind je drie knoppen: deel een update, upload een foto en artikel schrijven. Als je een post voor LinkedIn Pulse wilt schrijven kies je voor de laatste optie.

Ik heb nu drie (engelstalige) blogs via LinkedIn Pulse gepubliceerd. Onder de blogs kwamen ook leuke reacties van (invloedrijke) mensen in mijn branche waarvan ik een bron had vermeld in mijn blog. Bovendien merkte ik direct dat mijn profiel bekeken werd door mensen uit mijn branche die ik helemaal niet ken. Het heeft mij nu al ruim 600 volgers opgeleverd! Dat gaat sneller dan een mailinglijst opbouwen…

Hergebruik bestaande content voor LinkedIn Pulse

Voor iedereen die denkt dat bloggen op LinkedIn Pulse veel kostbare tijd in beslag neemt, ik kan je direct uit droom helpen. Want het mooie is, bloggen op LinkedIn hoeft helemaal niet veel (extra) tijd te kosten! Voor LinkedIn professionals die (nog) niet bloggen, geen nood! Content creëren we allemaal. We schrijven dagelijks e-mails, columns, tutorials, maken slidehares, video’s en laten ons interviewen voor het lokale suffertje of voor een vakblad. Dat is allemaal bruikbaar. Met een paar simpele aanpassingen kom je vaak al een heel eind.

Ben je al fervent blogger, dan is het nog veel simpeler. Plaats de blogs die op je website staan (of op een andere plek) óók op Linkedin. Gewoon knippen plakken, Pulse kopieërt zelfs je links mee. Afbeeldingen dien je wel apart in te voegen.

Leer de juiste doelgroep aanspreken

Als PR professional vind ik het buitengewoon interessant of mijn blog ook gelezen is door het publiek dat ik voor ogen had toen ik de blog schreef. Want alleen zo leer je content publiceren die écht waardevol is voor je gewenste doelgroep. LinkedIn Pulse houdt voor elke blog individuele statistieken bij. Niet alleen hoe vaak deze gelezen is, maar ook door wie (top industry, job title, location, traffic source). Mijn post ‘How to Frustrate Journalists With Your Pitch’ is met name gelezen door journalisten 42% en voor de rest met name door ondernemers, PR en marketing specialisten. Deze post was met name bedoeld voor de laatste drie groepen en minder voor journalisten. Analytics gaf mij het inzicht dat journalisten juist mijn grootste lezerspubliek waren voor deze blog (achteraf bleek dat dit kwam doordat ze expliciet werden genoemd in de titel). Een wijze les voor de volgende keer!

Critici vinden dat de content op LinkedIn Pulse minder waardevol is geworden nu meer dan 1 miljoen LinkedIn leden wekelijks meer dan 130.000 posts publiceren. Daar zit zeker een kern van waarheid in maar ik vind dit geen reden om er dan maar niets mee te doen. Dat zo’n 45% van de lezers managers, VP’s en CEO’s zijn kan ik simpelweg niet negeren. Dat zijn de beslissers!

Linkedin Publishing

Volg influencers op LinkedIn Pulse

Zoals met alle communicatietools geldt ook hier, zenden én ontvangen. Net zoals op Twitter kun je via Linkedin Pulse daarom ook andere mensen volgen en op hun publicaties reageren. In 2013 nodigde LinkedIn de eerste 150 zogenaamde LinkedIn Influencers uit om te gaan bloggen op LinkedIn Pulse. Deze invloedrijke mensen hebben op Linkedin een ‘in’ icoontje achter hun naam staan. Dit was zo’n groot succes dat er later nog eens 500 influencers bij zijn gekomen. Zelf volg ik een aantal influencers binnen mijn branche om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in mijn vak. Zo volg ik bijvoorbeeld Alex Pirouz, LinkedIn Expert en Jeff Weiner, CEO van Linkedin. Maar ook Hillary Clinton om te volgen hoe zij LinkedIn inzette voor haar presidentiële campagne (zij is overigens geen officiële influencer). Let op, deze mensen zijn dus géén connecties van mij maar ik kan toch volgen wat ze publiceren op LinkedIn en erop reageren.

LinkedIn influencers

Wil je zelf interessante bedrijven en personen opzoeken om te volgen? Ga naar het topmenu van Linkedin en kies ‘Interests’. In het submenu kies je voor ‘Pulse’. Vervolgens zie je aan de linkerkant een knopje ‘Pulse’ met drie liggende streepjes onder elkaar. Als je daarop klikt vouwt een menu open. Via ‘discover’ kun je bronnen vinden die aansluiten bij jouw interesses en vakgebied. Zie je iets interessants? Klik op ‘volgen’ zodat alle updates van deze bron in het vervolg op je tijdlijn verschijnen.

Hoe publiceer je blogs op Linkedin Pulse?

Publiceren op Linkedin Pulse is heel gemakkelijk. Klik op de knop ‘Write an article’ bovenaan je tijdlijn. Je kunt direct beginnen met schrijven! Heb je geen Pulse optie bij je ‘Interests’ staan? Dan zou je eens kunnen kijken naar je LinkedIn taalinstellingen. Waarschijnlijk heb je je profiel op Nederlandstalig staan. Nederlandstalige profielen hebben vooralsnog geen toegang tot LinkedIn Pulse. Voor Engelstalige profielen werkt het zeker. Je kunt dit zelf aanpassen door bij LinkedIn rechts bovenin op je profielfoto te klikken. Dan verschijnt ‘Account & instellingen’. In dat menu kies je voor ‘Taal wijzigen’. Na het invullen van je wachtwoord kun je ‘Engels’ selecteren.

LinkedIn Pulse instellingen

Mocht je meer willen weten over :

  • hoe je ideeën voor je blog vindt;
  • hoe je een goede blogtitel schrijft;
  • hoe je in een handomdraai een afbeelding maakt voor boven je LinkedIn Pulse post;
  • hoe je de juiste ‘tags’ voor bij je blog kiest etc.

Lees dan eens mijn blog ‘How To Write More Valuable Expert Blogs With Free Tools’. Deze staat boordevol tips en tools die je direct kunt toepassen.

Wil je weten hoe jij jezelf (beter) kunt positioneren als expert in je vakgebied? Vraag dan hieronder de 'Personal Branding Quick Scan aan'.