Hoe je blog traffic kunt genereren met Buzzsumo en Buzzstream

Elke dag worden er miljoenen blogs, video’s en infographics op het internet gepubliceerd. De content die je maakt moet dus opvallen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je opvalt tussen al die anderen?

Je moet waardevolle content delen om in je branche als een geloofwaardige en betrouwbare bron te worden beschouwd. Tevens levert dit soort content meer shares, likes en traffic op. In deze blog deel ik twee tools met je die je hierbij kunnen helpen; Buzzsumo en Buzzstream. Ze zijn zowel afzonderlijk van elkaar te gebruiken maar bieden nog meer waarde wanneer je ze combineert.

Brian Dean, oprichter of Backlinko,  weet hoe de traffic kunt genereren die je graag wilt. Hij deelt drie stappen die je waardevolle bronnen en traffic opleveren:

-          Zoek naar waardevolle bronnen in je branche;

-          Verbeter bestaande content;

-          Leg contact met de juiste mensen.

 

1.      Hoe je waardevolle bronnen vindt in je branche

Wanneer je bepaalt hebt over welk onderwerp je wilt gaan schrijven, is de volgende stap om onderzoek te doen naar waardevolle bronnen die je verhaal ondersteunen. Allereerst zul je moeten ontdekken wat er al eerder over dit onderwerp is geschreven. Dat is waar je Buzzsumo voor kunt gebruiken. Ik noem het de ‘Google voor Content Marketing’.

Klik vervolgens op de Top Content knop. Typ vervolgens de zoekwoorden, zoals ‘content’, ‘marketing’ en ‘trends’ in de zoekbalk in. Om je zoekopdracht verder te specificeren kun je ze filteren op datum, content type en/of domeinnaam. Buzzsumo geeft je dan een lijst met zoekresultaten inclusief social media shares en totaal aantal shares. 

 Tip 1: Ik selecteerde een kortere periode (6 maanden) voor mijn zoekopdracht, omdat er veel content beschikbaar was voor mijn onderwerp ‘content marketing trends’. Je kunt een langere periode selecteren voor onderwerpen waar minder conten…

 Tip 1: Ik selecteerde een kortere periode (6 maanden) voor mijn zoekopdracht, omdat er veel content beschikbaar was voor mijn onderwerp ‘content marketing trends’. Je kunt een langere periode selecteren voor onderwerpen waar minder content voor beschikbaar is.

Je kunt ook een specifiek social media platform kiezen. Wanneer je, bijvoorbeeld, wilt weten of de content die je wilt gaan maken het goed doet op Pinterest, kun je in Buzzsumo zoeken op ‘Pinterest shares’. Buzzsumo geeft je dan een lijst van alle content die (het meest) gedeeld is op Pinterest.

pinterest shares Buzzsumo

Wanneer je op zoek bent naar top-content is het belangrijk om te letten op het aantal shares en likes. Hoe hoger het aantal shares en links in een blog hoe beter. Het is waardevolle en interessante content die je kunt gebruiken voor je eigen blog, infographic etc.

Tip 2: Wanneer je twijfelt over de soort blog, kijk dan naar de blogtitels. Welke titels scoren het beste en hebben de titels iets met elkaar gemeen?

Tip 2: Wanneer je twijfelt over de soort blog, kijk dan naar de blogtitels. Welke titels scoren het beste en hebben de titels iets met elkaar gemeen?

Trending feature

Je blog genereert meer traffic wanneer het verwijst naar recente onderwerpen. Voor dit heeft Buzzsumo een handige trending feature. Het kan je helpen om top-content in je branche te vinden.

trending topic feature Buzzsumo

Zoals je ziet geeft Buzzsumo je een overzicht van de meest recente trending onderwerpen. Je kan kiezen uit een algemeen overzicht of een specifiek onderwerp. Wanneer je een blog wilt schrijven over marketing, klik je op ‘marketing’.  Buzzsumo geeft je een overzicht van de trending onderwerpen in de marketing branche van de afgelopen 24 uur. Het is ook mogelijk om een ander tijdframe te kiezen, zoals 2,4,8 of 12 uur.

Wanneer je op ‘most shared’ klikt zie je welke trending onderwerpen het meeste gedeeld zijn tussen de laatste 2 en 24 uur.

Persoonlijk vind ik dit een hele handige feature omdat Buzzsumo mij inzicht geeft in welke content het goed doet bij mij publiek. Het helpt om in te spelen op onderwerpen waarover online ‘gepraat’ wordt.

Als je namelijk weet welke content en onderwerpen belangrijk zijn voor je publiek is het gemakkelijker om hier je content op te richten. Dat is weer goed voor je geloofwaardigheid.

Identificeer top-content

In het webinar ‘3 content formats to lift your traffic’ noemt Steve Rayson, directeur bij Buzzsumo, naast de shares en likes, nog iets anders waar je op kunt letten om top-content te vinden. Hij zegt dat het ook belangrijk is om te letten op:

·         Blogtype;

Er zijn verschillende soorten blogs waar je voor kunt kiezen. Data van Buzzsumo laat zien dat ‘Hoe’, ‘Lijsten’ en ‘Quizzen’ het beste scoren, omdat zij de meeste shares en likes krijgen. Je kunt ook voor een ‘Waarom’ blog kiezen, maar die scoort (iets) minder goed.

·         Het aantal afbeeldingen dat gebruikt wordt in een blog;

Afbeeldingen zijn belangrijk, omdat mensen visueel zijn ingesteld. Het gebruik van afbeeldingen in je blog wordt aangeraden omdat het de leesbaarheid verhoogt. Als richtlijn kun je 1 afbeelding bij elke 75 tot 100 woorden aanhouden. Dat verklaart meteen waarom infographics zo populair zijn.

·         Maak gebruik van praktische informatie.

Dit betekent dat de content die je maakt gemakkelijk gedeeld kan worden en nuttig is voor anderen.  

Mensen zijn bereid content de delen wanneer ze er emotioneel door geraakt worden of, wanneer ze anderen willen informeren, omdat ze het waardevolle informatie vinden.

2.      Verbeter bestaande content

Nu je voldoende onderzoek hebt gedaan, kun je de content die je gevonden hebt gaan evalueren. Het is belangrijk om de content die je gevonden hebt te verbeteren. Waarom zouden mensen anders jouw blog lezen, wanneer ze de originele blog van iemand anders kunnen lezen? Dus zul je waarde moeten toevoegen aan de bestaande content. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

·         Maak het langer

Omdat het dan gemakkelijker wordt om meer items/links toe te voegen. Ook voeg je iets waardevols toe aan de ‘conversatie’ die online gevoerd wordt.

·         Update het

Kies voor een blog die al langere tijd geleden door iemand geschreven is. Grote kans dat er ‘oude informatie’ instaat. Blaas het nieuw leve in door een (soortgelijke) blog te schrijven maar dan met nieuwe informatie en nieuwe inzichten.

·         Ben grondig

Wanneer je een blog schrijft, is het belangrijk dat je een diepgaand artikel schrijft, want op die manier kun je meer waarde toevoegen aan je content. Dus, voordat je begint met schrijven kun je Buzzsumo gebruiken voor een grondig onderzoek op basis van het onderwerp waarover je wilt schrijven.


               3. Leg contact met de juiste mensen

Wanneer je klaar bent met schrijven wil je het met je publiek gaan delen, zodat zij de blog kunnen gaan lezen waar jij zoveel moeite en tijd in hebt gestoken. Je kunt je eigen social media kanalen gebruiken om je content te promoten. Maar wanneer je een groter publiek wilt bereiken, kun je contact leggen met beïnvloeders (autoriteiten) in je vakgebied. Meestal zijn dat mensen die:

1.       Een website runnen in je branche;

2.       Geïnteresseerd zijn in je onderwerp;

3.       Al eerder een artikel met dit onderwerp hebben geliked of gedeeld.

Een handige tool die je kan helpen om deze beïnvloeders te vinden en met hen te connecten is Buzzstream. Ik gebruik het om mijn content online te verspreiden en te promoten om de gewenste personen te bereiken. ‘Het is mijn persoonlijke content marketing database’. Het bereiken van de juiste personen wordt op die manier gemakkelijker en ook gaat het sneller.

Je kunt Buzzstream gebruiken voor:

-          Online PR;

-          Bewaren van interessante bronnen;

-          Content promotie.

Buzzstream

Ik gebruik het voor content promotie. Nadat je bent ingelogd kun je relevante website data verzamelen en data verzamelen over interessante personen en activiteiten.

Allereerst dien je de Buzzmarker  voor Buzzstream te installeren, omdat het belangrijke links, blogs, nieuws, tweets en beïnvloeders voor je bewaart.

Voordat je de Buzzmarker kunt gebruiken, dien je eerst, op hetzelfde moment, in te loggen bij Buzzstream en Buzzsumo. Wanneer je alleen bij Buzzstream inlogt, krijg je de melding ‘you have already logged in’ en dan werkt de Buzzmarker niet.

Buzzmarker.png

Tip 3:  Zorg ervoor dat je de Buzzmarker in Chrome of Mozzilla installeert. Dan krijg je het beste resultaat. De Buzzmarker doet het niet in Internet Explorer.

Na installatie, zie je bovenstaand icoontje in de rechter bovenhoek van je Internet toolbar staan.

BMarker.png

Klik op de Buzzmarker, deze opent vervolgens een widget en reviews de website op interessante data zoals artikelen, auteurs en contact informatie.

Maar er is meer!

Met de Buzzmarker kun je ook interessante (nieuws)media toevoegen.

Wanneer je klikt op ‘Save to Buzzstream’ voegt het je pagina toe aan de websitelijst van Buzzstream.

Eén manier om je content te promoten ins om beïnvloeders in je branche te zoeken die in het verleden soortegelijke content hebben gedeeld. Wanneer je wilt dat ze jou content delen kun je beginnen met het delen van hun content in je eigen blog door gebruik te maken van links en/of mentions. Je zult misschien denken: ‘Wie zijn de beïnvloeders in mijn branche en hoe vind ik ze?

Als je hier hulp bij nodig hebt kun je Buzzsumo’s ‘influencers search’ functie gebruiken door op de influencer knop te klikken. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘marketing’. Buzzsumo geeft je nu een hele lijst van ‘beïnvloeders’ in je branche. Om ‘top influencers’ te selecteren legt Buzzsumo’s Steve Rayson uit dat het belangrijk is om te kijken naar de ‘retweet ratio’ en de ‘reply ratio’. Wanneer deze beide hoog zijn, is dat een indicatie dat mensen veel over deze content ‘praten’ door te retweeten/delen.

Tip 4: Een retweet ratio van 4% of hoger betekent dat iemand een beïnvloeder is. Hoe betrokken het publiek is kun je aflezen aan de reply ratio. Hoe hoger de reply ratio is hoe meer betrokken mensen zijn.

Tip 4: Een retweet ratio van 4% of hoger betekent dat iemand een beïnvloeder is. Hoe betrokken het publiek is kun je aflezen aan de reply ratio. Hoe hoger de reply ratio is hoe meer betrokken mensen zijn.

Gebaseerd op die informatie kan ik beïnvloeders selecteren in de content marketing branche. Maar er is meer waar je op kunt letten. Zoals:

-          Maken ze zelf content? Zo ja, wat voor soort content is dat?

-          Waar/hoe vaak publiceren ze?

-          Waar wordt hun content gedeeld?

De ‘View Links Shared’ knop geeft je hier inzicht in.

Al deze informatie kan je helpen te beslissen of deze persoon een interessante beïnvloeder is, omdat je weet wat voor soort content hij/zij maakt of in geïnteresseerd is. Het maakt het gemakkelijker voor jou om soortgelijke content te maken of hun Twitter name of URL in je blog te verwerken.

Wanneer je de beïnvloeders gevonden hebt, kun je hun data ergens opslaan, zodat je ze kunt benaderen als je je content klaar hebt. Dat is waar je Buzzstream kunt inzetten. Hierin kun je namelijk hun naam, e-mail, social media namen etc. opslaan onder ‘People’ door op ‘Add people’ te klikken.

Wanneer het tijd is om je content te gaan promoten kun je de ‘influencer outreach’ functie gebruiken in Buzzstream. Met deze functie kun e-mailtemplates maken die je naar alle beïnvloeders kunt sturen die je middels Buzzsumo gevonden hebt en in Buzzstream hebt opgeslagen.
Een groot voordeel van deze ‘influencer outreach’ tool is dat je een e-mail kunt opslaan en bewaren op elk gewenst moment. Zo hoef je ze dus niet elke keer opnieuw op te stellen.

Het feit dat je de gegevens van beïnvloeders en e-mailtemplates kunt opslaan in Buzzstream spaart je een hoop tijd!

infographic viral content

In deze blog heb ik een tweetal tools met je gedeeld die je helpen bij het maken en verspreiden van waardevolle content. Hoe Buzzsumo je kan helpen in de voorbereiding- en onderzoeksfase en Buzzstream in het promoten van je content.

Ik vind het waardevolle tools omdat het mij enorm heeft geholpen bij de content creatie en distributie. Hopelijk helpt het jou ook! Ik heb gemerkt dat de combinative van de twee, in het content creatie en distributie process voor mij het beste werkt. Wat denk jij? Ken jij deze tools al? Wat is jou ervaring? Ik ben nieuwsgierig naar je mening!

Wil je weten hoe je waardevolle content maakt?  Vraag dan hieronder de 'checklist waardevolle content maken' aan.